També aquest divendres, 28 de febrer, el Teatre Principal acollirà un homenatge ciutadà a la figura d’en Màrius Díaz
Màrius Díaz i Bielsa, primer alcalde democràtic de Badalona després de la dictadura franquista, rebrà divendres 28 de febrer, a partir de la 18 hores al saló de plens de l’Ajuntament, el diploma que l’acreditarà com a fill adoptiu de la ciutat, així com se’l farà entrega de la insígnia de plata de la corporació municipal.
A l’acte al saló de plens estan convidats, a banda de la família de Màrius Díaz, els regidors i les regidores de l’actual corporació, els anteriors alcaldes i alcaldesses i els regidors i les regidores electes l’any 1979.
Després de la benvinguda que oferirà l’alcalde de Badalona, Álex Pastor, i de la intervenció dels grups municipals, el periodista badaloní Enric Juliana serà l’encarregat de fer la glosa destacant la figura humana i política de Màrius Díaz. Posteriorment serà el moment del lliurament del document acreditatiu com a fill adoptiu i de la insígnia de plata de la corporació a Màrius Díaz per part de l’alcalde de Badalona, Álex Pastor.
Una vida lligada a la política
El Ple de l’Ajuntament de Badalona va aprovar per unanimitat, en la sessió ordinària del passat 28 de gener de 2020, disposar que Màrius Díaz fos nomenat fill adoptiu com a “declaració pública de la ciutat que s’honra amb el reconeixement unànime de què és objecte una persona que, no essent natural del municipi hi ha tingut o té clares vinculacions, per la seva trajectòria personal en qualsevol comesa, fos o no relacionada amb l’àmbit municipal, subratllant-ne públicament aquest vincle, que es fa explícit en el testimoniatge d’aquest honor”.
Tal com recull la directora del Museu de Badalona, Margarida Abras, en l’informe tècnic on acredita la trajectòria de Màrius Díaz per nomenar-lo fill adoptiu, en Màrius Díaz Bielsa va néixer el 6 d’agost de 1933 a Barbastre (Osca) i el 1950 va venir a viure a Badalona, on va residir fins al principi de la dècada del 2000, en què, un cop jubilat, es va retirar de nou a Bielsa sense trencar, però, els lligams amb Badalona.
Màrius Díaz venir a Badalona per estudiar Nàutica a la Universitat de Barcelona, carrera que va acabar el 1955. Posteriorment, es va casar amb Teresa Lleal Galceran (1940-1988), membre d’una coneguda família badalonina, que seria també la seva companya de militància amb qui va tenir tres fills i una filla.
El 1959, juntament amb Teresa Lleal, va començar a militar al PSUC -en la clandestinitat-, de la mà del dibuixant badaloní Enric Sió. En aquesta etapa van començar les trobades clandestines i la formació política continuada mitjançant lectures i reunions molt freqüents.
Va ser membre de l’entitat badalonina Joventuts Musicals. Dedicada a la difusió musical, era una entitat legalitzada, que servia també per donar cobertura a algunes reunions de caràcter polític. Destaca igualment el seu paper com a fundador de la llibreria Al Vent (conjuntament amb Neus Ronda, casada amb Francesc Lleal, germà de Teresa). A més, va contribuir a iniciar la publicació de Comarca Exprés, una revista quinzenal que va sortir els anys 1976 i 1977, en el qual escrivien alguns joves periodistes que després han estat molt coneguts, com Enric Juliana o el fotògraf Manel Armengol. El 1977, també amb la Teresa Lleal, va formar part del nucli fundacional de l’Associació de Veïns del Centre de Badalona, que en aquells anys de la Transició, va tenir un destacat paper reivindicatiu.
El 1979 va ser el cap de llista del PSUC, guanyador de les eleccions municipals del 3 d’abril. Màrius Díaz va esdevenir, així, el primer alcalde de Badalona escollit democràticament des de l’època de la 2a República. Va encapçalar un govern de coalició amb el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE) i Convergència i Unió (CiU) fins al 1981, i únicament amb els socialistes fins al 1983.
Acabada aquesta etapa, va tornar breument a l’empresa privada, que va deixar de nou per incorporar-se com a diputat al Parlament de Catalunya durant la legislatura 1984-1988. També va encapçalar la candidatura del seu partit (transformat en Iniciativa per Catalunya-PSUC i després en Iniciativa per Catalunya-Verds) fins a les eleccions municipals del 1991. De manera simbòlica, a les municipals del 2019, va tancar com a independent la llista de la coalició Guanyem Badalona en Comú, ERC i Avancem- MES.
Durant l’etapa en què Màrius Díaz va ser alcalde de Badalona, l’Ajuntament va fer un esforç enorme per millorar la ciutat, que patia dèficits en nombrosos aspectes, i va haver d’afrontar una greu crisi econòmica.
Acte de reconeixement al Teatre Principal
Amb el suport de l’Ajuntament i l’organització d’un grup d’amics representants de la societat civil de la ciutat tindrà lloc al Teatre Principal (carrer de Francesc Layret, 41) a partir de les 19 hores, un acte de reconeixement de la figura de Màrius Díaz.
Al voltant de la sala principal, sense grades, el públic assistent podrà gaudir d’actuacions musicals. Com a part central de l’acte, la periodista de Badalona i conductora del programa Els Matins de TV3, Lídia Heredia, dirigirà una entrevista-col·loqui amb el periodista Enric Juliana que servirà per descobrir o recordar, vivències, polèmiques i situacions viscudes per Màrius Díaz al llarg de la seva trajectòria política.
Badalona, 25 de febrer de 2020