Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Badalona celebrarà l’any que ve el 165è aniversari dels gegants Anastasi i Maria i convida la Comparsa de Gigantes y Cabezudos de Pamplona a participar-hi

20/07/2022 ::

Els dos gegants badalonins seran restaurats i es confeccionaran nous vestits amb motiu d’aquesta especial celebració

El mes d’abril s’inaugurarà una exposició al Museu de Badalona que recorrerà la història d’aquestes figures centenàries

L’Ajuntament i la Colla de Geganters de Badalona han presentat aquest dimecres les activitats més destacades de la programació prevista per celebrar l’any que ve el 165è aniversari dels gegants Anastasi i Maria d’aquesta ciutat. La Masia Can Canyadó ha acollit aquest acte de presentació que ha comptat amb la presència de l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro; de la regidora de Cultura i Mobilitat, Anna Maria Lara; i del representant de la Colla de Geganters de Badalona, Gorka Sol.

Exposició al Museu de Badalona

El Museu de Badalona inaugurarà el mes d’abril de l’any que ve una exposició que mostrarà la història dels dos gegants vells de Badalona i que servirà per conèixer ben a fons la història d’aquestes figures, així com el que representen i el paper que han tingut al llarg dels anys a la ciutat.

Restauració dels gegants i nou vestuari

El mes de maig de 2023 es presentarà la nova imatge de l’Anastasi i de la Maria. S’elaboraran uns nous vestits i es portarà a terme una restauració de les figures a fons. Les figures es vestiran d’acord amb els documents que existeixen dels gegants cap a la dècada del 1950, ell com un conseller de Barcelona i ella com una dama vuitcentista. Pel que fa a la restauració de les figures, s’encarregarà a un taller especialitzat en aquest tipus d’intervenció en figures centenàries.

La Comparsa de Gigantes y Cabezudos de Pamplona a les Festes de Maig 2023

La pròxima edició de les Festes de Maig de Badalona comptarà amb uns convidats molt especials: la Comparsa de Gigantes y Cabezudos de Pamplona, un conjunt de 8 gegants, 6 kilikis, 5 capgrossos i 6 zaldikos que sortiran de la capital navarresa per desplaçar-se fins a Badalona. Els gegants de Pamplona compten també amb una gran història a les seves esquenes i presenten una gran qualitat escultòrica i un gran nivell coreogràfic de balls de gegants.

En representació de la Colla de Geganters de Badalona, Gorka Sol, ha destacat la importància de poder comptar amb aquests gegants a Badalona ja que “en gairebé 165 anys han sortit en poquíssimes ocasions de casa seva i sempre per visitar grans ciutats com ara Madrid, Sevilla, Santiago de Compostela, Saragossa, San Sebastian o Nova York als EEUU”. “A Pamplona no cal dir que són una absoluta icona de les mundialment conegudes festes de San Fermín i que cada matí dels nou dies que duren les festes surten acompanyats de milers d'infants i no tan infants que esperen tot un any per veure'ls”, ha afegit.

Per la seva banda, l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha afirmat: “És un orgull que la ciutat cuidi la seva cultura popular, que es preocupi del fet que les noves generacions de badalonins i badalonines coneguin les nostres tradicions i les facin seves. L'Anastasi i la Maria són història viva de Badalona i celebrar el seu 165è aniversari com es mereixen contribueix a fer encara més gran la seva llegenda".

La regidora de Cultura, Anna Maria Lara, ha indicat que “aquestes activitats són fruit del treball conjunt entre la regidoria i la Colla de Geganters de Badalona” i s’ha mostrat il·lusionada per “poder presentar a la ciutadania aquests actes, que seran únics i que passaran a formar part de la història de la nostra ciutat i del país”. La regidora ha destacat que “aquesta acció és una mostra més de l’aposta d’aquest govern per la cultura tradicional de la ciutat, de la qual ens hem de sentir molt orgullosos”.

La Colla de Geganters de Badalona i la Comparsa de Gigantes y Cabezudos de Pamplona han elaborat un vídeo en el qual des de Pamplona es felicita als gegants badalonins pel seu 165è aniversari i es confirma la seva assistència a la propera edició de les Festes de Maig. El vídeo es pot descarregar a través d’aquest enllaç: https://bit.ly/3RJw4Hw

Badalona, 20 de juliol de 2022

twitter @AjBadalona