Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Badalona celebra les Festes de Maig amb un programa carregat de concerts, oci i cultura popular

24/04/2019 ::    

El base de la Penya, Nicolás Laprovittola serà l’encarregat de llegir el pregó d’aquest any

Enguany els concerts de festes dels dies 10 i 11 de maig es faran al passeig Marítim i el del dia 17 al turó Caritg

Avui s’ha presentat el programa de les Festes de Maig de Badalona, unes festes que converteixen els carrers de la ciutat en un immens escenari ple d’actes festius tradicionals, musicals, teatrals, culturals i esportius. Entre les activitats més destacades del programa de festes cal esmentar el piromusical i la posterior i tradicional Cremada del Dimoni.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Badalona, Álex Pastor; el segon tinent d’alcalde i regidor de l’Àmbit de Serveis a les Persones i Seguretat, Jordi Subirana; la cap del servei de Cultura de l’Ajuntament de Badalona, Ariadna Amat, i Marc Oriol, en representació de la Coordinadora d’Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalana.

Nicolás Laprovittola serà el pregoner d’aquest any

El jugador de basquetbol del Club Joventut de Badalona, Nicolás Laprovittola serà l’encarregat de pronunciar el pregó de les Festes de Maig de Badalona que tindrà lloc divendres 3 de maig, a les 19 hores, des del balcó de l’Ajuntament, a la plaça de la Vila.

Nascut el gener de 1990 a la ciutat argentina de Morón, va arribar a la Penya el gener de l’any passat. Des del primer moment va liderar l’equip i ha sabut encaixar des del primer dia en un club i una ciutat que viu abocada al bàsquet. Precisament, aquest 2019 fa 25 anys que la Penya va guanyar la Lliga Europea l’any 1994 a Tel Aviv.

Després del Pregó, a les 20 hores, també a la plaça de la Vila, actuarà La banda del Coche Rojo, un dels grups de versions més destacats i venerats del país, que presentarà la seva nova gira. Amb una trajectòria de més de quinze anys, faran un repàs en clau humorística del panorama musical actual.

El dies 3, 4 i 5 de maig, al parc de Can Solei i Ca l’Arnús acollirà la programació Arts a Ca l’Arnús. amb actuacions musicals destacades com Esteve Genís, The Gramophone Allstart Big Band –la banda encapçalada per Judit Neddermann-, Mireia Feliu & Ismael Dueñas, Joan Miquel Oliver, i Ferran Palau i Sommeliers en el marc del Racó Íntim (entre d’altres actuacions). També es podrà gaudir del teatre infantil de Xirriquiteula Teatre, i del circ amb la companyia Psirc.

I el dilluns, dia 6 de maig, a les 21 hores, al Teatre Zorrilla, actuarà Antonio Orozco, uns dels músics amb més talent del panorama musical internacional, incloent una nominació als Grammy llatins.

Nit de Sant Anastasi

La Nit de Sant Anastasi, la nit del 10 de maig, la formen un conjunt d’actes de cultura popular que comencen a les 19 hores amb el repic de campanyes des de l’església de Santa Maria. Mitja hora més tard, a la plaça de la Vila, s’inicia el Ball a la plaça, el Seguici de la Ciutat, l’Acte Sacramental i el Ball de l’Àliga. Després, a les 22 hores, a la Rambla, començarà el piromusical i posteriorment la Cremada del Dimoni, l’acte més representatiu i tradicional de les Festes de Maig. El disseny guanyador del Dimoni d’aquest 2019 ha estat El Dimoni del mar, una obra de la il·lustradora Anastasia Druzhininskaya que és una al·legoria contra el llançament de residus al mar i les platges i en favor del reciclatge.

A partir de les 23.15 hores, al passeig Marítim, actuaran els grups musicals Maldita Nerea, banda de pop liderada per Jorge Ruiz, i Buhos present i futur del panorama musical català. La banda de Calafell ja és un dels grups festius referencials dels Països Catalans.

Més concerts

L’endemà, dissabte 11 de maig, a les 21.30 hores, al passeig Marítim, actuarà el grup Nicòmac, la banda guanyadora del 20è Concurs de Música de Badalona 2018, nascuda el 2016 i que fusiona el rock alternatiu amb la música de cambra i simfonia; la cantant i compositora Chenoa que presentarà el seu últim treball A mi manera, i el grup Tequila una de les bandes de rock & roll més populars que torna a reaparèixer per acomiadar-se definitivament del seu públic amb la seva gira Adiós Tequila!.

El 17 de maig es commemora la desclassificació, des de l’any 1990, de l'homosexualitat com a malaltia mental per part de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La celebració d'aquest dia pretén fer prendre consciència d’aquesta diversitat i garantir els drets LGTBI al món. Badalona commemora el dia 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBIQFòbia, amb la voluntat de sensibilitzar a la població en la lluita invisible i sovint silenciada de les persones que volen viure la seva identitat i orientació sexual en llibertat i des del respecte. A partir de les 20 hores començarà el concert Popstar by Bryan Cross LGTBI Edition a plaça del Centenari, als peus del parc del turó Caritg. amb els discjòqueis Brian Cross i Javi Reina i amb Marta Sánchez, Ruth Lorenzo i Famous.

Novetats de les Festes de Maig d’aquest any

A més de les activitats habituals enguany n’hi ha d’altres que són novetat i que val la pena destacar:

Màgic Maig: Amb motiu del desè aniversari de Màgic Badalona, el centre comercial presenta, del 2 al 18 de maig, una exposició centrada en la figura del Dimoni. El dia 4 de maig, a les 19 h, es faran diferents activitats com un espectacle de pirotècnia a càrrec dels diables Kapaoltis, narració de contes o diversos tallers infantils.

Ruta 90: Sota l’autopista C-31 (des de l’avinguda del Maresme fins al carrer de Juan Valera) les columnes que hi ha es convertiran en una ruta d’art urbà. La mostra, que tindrà lloc del 8 a l’11 de maig, comptarà amb la participació d’artistes prestigiosos de diferents estils, tant locals com de fora del municipi.

Escape Room: durant el dissabte 18 i diumenge 19, de 10 a 14 i de 16 a 20 hores, serà molt fàcil entrar a la Casa de la Vila… però molt més difícil sortir-ne. El despatx de l’alcalde, el saló de plens i les instal·lacions annexes acolliran proves, enigmes i reptes de lògica relacionats amb la història de l’edifici. Per a majors de 8 anys. L’aforament és limitat.

Mobilitat Segura = Badalona Segura: a la plaça del President Tarradellas, el diumenge 19 de maig, a partir de les 10 hores, hi haurà una jornada en la qual es posaran en valor els diferents cossos de seguretat de la ciutat i vincularan la mobilitat amb la seguretat. Ocuparan la plaça vehicles de la Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, ambulàncies, Bombers o Tusgsal, on tothom podrà apropar-se, els més petits podran pujar als vehicles, participar en una exhibició o fer servir els seus aparells. També s’hi faran diversos tallers.

Concurs Sàpiens Chascar: concurs solidari que pretén, de manera distesa, promoure el pensament racional i humanista. Un espectacle, a càrrec de ChasCar, una associació sense ànim de lucre que lluita contra el càncer infantil i totes les malalties dels infants, on la música i la imatge condueixen les diferents temàtiques d’un esdeveniment que no deixa a ningú indiferent. Tota la recaptació de les entrades anirà destinada íntegrament per renovar una sala de jocs a la planta d’oncologia infantil de l’Hospital Germans Trias i Pujol. El concurs es farà al pavelló de la Plana, el dissabte 25 de maig, a partir de les 21 hores.

Enviem adjunt el dossier de premsa i el programa de les Festes de Maig 2019.

Badalona, 24 d’abril de 2019

twitter @AjBadalona