Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Badalona acull aquest dissabte la jornada de portes obertes de l’European Performing Science Night

21/09/2021 ::            

Aquest esdeveniment de prestigi internacional es fa de la mà de la Fundació Èpica La Fura del Baus i persegueix demostrar als joves el caràcter lúdic de la recerca i animar-los a estudiar carreres científiques

La regidora de Cultura, Educació i Joventut, Amanda Feria, acompanyada del president de la Fundació Èpica La Fura dels Baus Pep Gatell, ha presentat la jornada de portes obertes de la European Performing Science Night, que se celebrarà aquest dissabte, 25 de setembre, al Centre Cultural l’Escorxador de Badalona amb l'objectiu d'acostar la ciència i la recerca als joves.

Aquesta activitat inclou exhibicions, experiències interactives, i xerrades orientades a promoure els valors de la ciència i demostrar l’impacte i atractiu del treball dels investigadors, per a motivar als joves a embarcar-se en carreres de recerca. La jornada proposa un recorregut a través d’experiments duts a terme per diversos centres de recerca que mostraran els seus resultats al públic més jove i exigent.

El comportament dels virus i l’estigma dels infectats, dues temàtiques clau

L’activitat té un especial interès en la conjuntura actual i en l’anàlisi del comportament de la societat davant dels virus, com per exemple la creació d'estigmes per infecció i els canvis emocionals i físics que pateixen les persones afectades i les que les envolten.

Un altre dels reptes més interessants que es proposa és anticipar algunes situacions i escenaris provocats pel canvi climàtic que busca respostes a l'interrogant de com estarem d’aquí tres o cinc anys. El grup de recerca, en aquest cas, estudia l'impacte de les polítiques i discursos sobre l'emergència climàtica i com aquests afecten realment la lluita contra aquesta.

Finalment, destaca també el repte dedicat a investigar el Trust. En aquest cas, el grup té en compte paràmetres tan interessants com la confiança. S’investiga sobre perquè confiem en unes persones i en d’altres no, com establim els paràmetres de confiança, com s'articula la confiança o la desconfiança o com creiem més en les notícies o en els rumors de barri.

El públic, protagonista, de l'activitat diürna de la European Performing Science Night

La Nit Europea de la Recerca brinda als seus participants l'oportunitat de mostrar la diversitat de la ciència i el seu impacte en la vida quotidiana dels ciutadans. Aquestes activitats destaquen la contribució dels experts a la societat mostrant el seu treball en un fòrum interactiu. El públic podrà interactuar amb els investigadors i conèixer de primera mà els seus experiments. La jornada acollirà un programa de xerrades i debats en les quals participaran representants dels grups d’investigació.

Els reptes que es posaran sobre la taula han estat ideats per més de 30 experts investigadors que formen part de les institucions associades amb la Fundació: Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Oberta de Catalunya, L'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i el Laboratoire Parole et Langage (CNRS, ILCB i Aix-Marseille University).

Durant la presentació d’aquest matí, la regidora de Cultura, Educació i Joventut, Amanda Feria, ha destacat la importància d’aquest esdeveniment “que ens situa com a referència en la innovació cultural a la vegada que ajuda al jovent de la ciutat a conèixer noves possibilitats i alternatives per al seu futur”.

El president de la Fundació Èpica La Fura dels Baus, Pep Gatell, ha destacat que “amb aquesta visionària iniciativa no podem predir el futur, però sí aprendre a anticipar-lo. El treball de la Fundació Èpica amb els col·laboradors experts en tecnologia i en ciència ens ofereix l'espai de joc ideal per a aconseguir-ho. Un dels nostres reptes és anticipar un futur canviant i espectacular que ens està esperant, que succeirà tant sí com no i la nostra tasca és fer representacions d'aquest perquè un nou renaixement emergeixi, canviant el desenvolupament de les relacions humanes durant els pròxims 500 anys”.

Badalona, 21 de setembre de 2021

twitter @AjBadalona