Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica per partícules a la conurbació de Barcelona per una intrusió de pols africana

18/09/2023 ::

La previsió indica que la situació ha de persistir durant les pròximes hores

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a la conurbació de Barcelona, que inclou la ciutat de Badalona, a causa d’una intrusió de pols africana que afecta el nord-est de la península Ibèrica des de dissabte 16 de setembre.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament, i s’activa per reduir les emissions de contaminants. Aquest avís comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

27 punts amb superacions

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d’ahir van ser superiors al valor de 50 μg/m³ en 27 punts de mesurament de la contaminació atmosfèrica de tot Catalunya. Aquest matí els nivells continuaven elevats, sobretot a la conurbació de Barcelona, i la previsió a 24 hores indica que es poden mantenir així, ja que persistirà la intrusió de pols d’origen africà, amb unes concentracions d’entre 10 i 50 μg/m³ al sector nord-est peninsular.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà diàriament si cal mantenir l’avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.

.

Prevenir les emissions i reduir l’exposició

En aquesta situació, la Generalitat recomana a la ciutadania:

– Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta, escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.

– Prioritzar el transport públic.

– Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).

– Utilitzar el cotxe compartit.

– Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).

– En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.

– Regular la climatització de les llars.

Es poden consultar els nivells de la qualitat de l’aire a temps real a través de l’aplicació gratuïta per a telèfons mòbils AireCat, a l’App Store i a Google Play Store, o a l’entorn web d’informació de les dades de qualitat de l’aire.

Al Canal Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya s’hi detallen les principals mesures i recomanacions que cal adoptar per reduir l’exposició a la contaminació i els riscos per a la salut derivats de la contaminació de l’aire. S’hi poden trobar, a banda de recomanacions de caire general, les mesures de precaució addicionals a adoptar davant de situacions amb nivells elevats de contaminació dirigides als col·lectius més vulnerables i també a la població en general.

Badalona, 18 de setembre de 2023

twitter @AjBadalona