El Museu de Badalona acull el 4 de desembre una jornada sobre l’educació especial i la inclusió a la ciutat amb el lema “Som presents i obrim oportunitats”
L’Institut Municipal de Serveis Personals de Badalona (IMSP) ha organitzat per al dimecres 4 de desembre un acte commemoratiu de l’inici del 50è aniversari de les escoles d’educació especial a Badalona. La jornada sobre l’”Educació especial i la inclusió a la ciutat” tindrà lloc al Museu de Badalona a partir de les 17 hores. Sota el lema “Som presents i obrim oportunitats“, l’acte comptarà amb conferències i taules rodones i finalitzarà al conjunt museïtzat Termes-Decumanus, on es farà un brindis pel 50è aniversari compartit amb les entitats badalonines que treballen en la protecció dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual.
Escoles d’educació especial
A Badalona l’escola Llevant atén 78 alumnes i l’escola Can Barriga a 68 en les diferents etapes: infantil de 3 a 6 anys i etapa bàsica de 7 a 21 anys.
L’escola Maregassa compta amb 75 alumnes i imparteix educació postobligàtoria.
Programa de l’acte
17.00 hores. Sala d’actes del Museu, 1a planta
17.10 hores. Benvinguda i presentació, a càrrec de:
• Olga Ruesga, gerent de l’Institut Municipal de Serveis Personals.
• Immaculada Reguant, subdirectora general d’Educació Inclusiva. Departament d’Educació, Generalitat de Catalunya.
• Álex Pastor, alcalde de Badalona i president de l’Institut Municipal de Serveis Personals.
17.25 hores. L’escola com a element d’inclusió: present i futur
Moderador: Manel Merino, director de l’Escola Can Barriga
• Els drets dels infants a la inclusió. Begoña Roman. Doctora en filosofia i professora de la UB, experta en ètica aplicada en entorns professionals i organitzatius.
• Enfortint la col·laboració entre la família i l'escola. Climent Giné. Doctor en psicologia, investigador en discapacitat i qualitat de vida
18.25 hores. Taula Rodona “suports envers la inclusió”: Projectes innovadors / bones pràctiques en inclusió
Moderadora: Judit Munner, directora de l’Escola Maregassa
CEEPSIR: un suport per la inclusió. Núria Andreu. Directora de l’EEE Llevant i del CEEPSIR de Badalona.
Pràctiques que donen veu a l’alumnat. Soletat Balagueró. Inspectora d’Educació de Badalona i referent de diversitat.
TEA i diversitat funcional. Rosa Calvo. Unitat de Referència de Trastorns de l'Espectre Autista del Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil. Hospital Clínic de Barcelona.
Rol de les famílies en l’educació especial i inclusiva. Elisabeth Ruiz, mare d’alumne i presidenta de l’AMPA de l’EEE Llevant.
19.00 hores Al conjunt museïtzat Termes-Decumanus. Brindis del 50è aniversari: Compartim amb les entitats badalonines amb una llarga tradició en la protecció dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual.
• 2a tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Badalona i vicepresidenta de l’IMPS, Teresa González.
• Fundació Badalona Capaç. Maite Arqué, presidenta de la Fundació.
• Fundació Aspanin. Maite Forteza, presidenta de la Fundació.
• Representant Fundació SIQUE. Rosalia Feliu, presidenta de la Fundació.
• Associació Marenostrum. Xavier Pedro, president de l’Associació
Espai relacional i finalització de l’acte a les 19.45 hores.
L’Institut Municipal de Serveis Personals de Badalona (IMSP) compta amb uns 300 professionals que atenen a l’any prop de 9.000 persones, a través de 18 dispositius entre equipaments, programes i serveis. L’IMSP presta serveis educatius a l’alumnat que presenta necessitats educatives especials; gestiona serveis residencials i centres de dia, adreçats a persones grans, persones amb discapacitats físiques i psíquiques i persones amb problemes de salut mental; ofereix serveis d’atenció precoç a la infància amb trastorns de desenvolupament, així com atenció a la infància i adolescència en situació de risc greu o de desemparament.
Badalona, 29 de novembre de 2019