Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

325 alumnes de cinquè de primària, de set escoles de Badalona presenten, aquest dijous, el seu projecte de cooperativisme escolar

02/03/2020 ::                

Els joves han creat tretze cooperatives per elaborar productes que posaran a la venda el divendres 22 de maig als Encants de Montigalà

Aquest dijous, 5 de març, a partir de les 10 hores, al Teatre Principal, els alumnes de cinquè de les escoles Alexandre Galí, Badalonès, Ítaca, Joan Coret, Llorens Artigas, Miguel Hernández i Pau Picasso que participen en el projecte “Cultura emprenedora a l’escola”, presentaran formalment a l’Ajuntament de Badalona els treballs que han realitzats per crear la seva cooperativa.

Els nois i noies seran rebuts, a les 10.30 hores, pel regidor de l’Àmbit d’Educació i Impuls de Ciutat, Jordi Subirana. Posteriorment els membres de les cooperatives es desplaçaran al registre municipal, situat a l’edifici municipal El Viver (plaça de l’Assemblea de Catalunya 9-12), per demanar el permís per posar les parades en els Encants de Montigalà del divendres 22 de maig i poder oferir els seus productes.

L’acte començarà amb una comunicació adreçada a tots els i les cooperativistes sobre finançament i banca ètica, a càrrec d’un responsable de Triodos Bank. Continuarà amb la presentació de les cooperatives i finalitzarà amb un diàleg dels nois i noies de les tretze cooperatives i una representant de l’Ateneu Cooperatiu Barcelonès Nord, implicada en el projecte des de La Sargantana Cooperativa com a cooperativa madrina.

L’objectiu d’aquest projecte, impulsat per l’Ajuntament de Badalona i la Diputació de Barcelona, és fomentar la cultura emprenedora entre l’alumnat d’educació primària. Comptant les set escoles badalonines hi participen un total de 236 escoles de 103 municipis catalans. En aquest sentit, ja està obert el termini de presentació de sol·licituds per a la incorporació, el proper curs, de nous centres de Badalona, a més dels set que ja hi participen actualment.

El projecte consisteix en que els alumnes de cinquè de primària d’aquests centres educatius de Badalona creïn una cooperativa a cada grup classe.

El procés segueix amb la determinació dels productes que s’han d’elaborar i acabarà amb la seva venda en una parada del mercat dels encants del parc de Montigalà el divendres 22 de maig.

El projecte es basa en un treball per projectes i real ja que els participants han de saber com crear, organitzar, gestionar i tancar una cooperativa de fabricació de productes amb activitats com sol·licitar un microcrèdit o vendre en un mercat local. A més, cada cooperativa ha de decidir si destina, com a bona pràctica de Responsabilitat Social Empresarial, un mínim del 10% dels seus possibles beneficis a un projecte de desenvolupament local o internacional, a través d’una ONG. El projecte està integrat en el pla anual del centre i afavoreix el desenvolupament del currículum escolar.

Les tretze cooperatives ja han aprovat els seus estatuts, han creat la seva junta directiva, han realitzat un taller dinamitzat pel servei Impuls Municipal de Promoció de l’Ocupació de Badalona (IMPO) sobre el món de l’empresa i el cooperativisme, i un altre taller sobre la Responsabilitat Social Empresarial; han treballat la seva imatge corporativa i creat el seu logotip amb l’ajuda dels alumnes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo, i han demanat la seva inclusió en el registre municipal de cooperatives escolars. Cada cooperativa compta també amb el suport de La Sargantana Cooperativa, una empresa cooperativa de la ciutat que els ajuda en el seu procés i en la determinació, en concret, dels productes a elaborar i vendre.

En el projecte a Badalona hi participen, a més de les set escoles esmentades, la cooperativa local La Sargantana Cooperativa de l’Ateneu Cooperatiu Barcelonès Nord; les entitats Fundació Ateneu Sant Roc, l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo, Triodos Bank, i l’Ajuntament de Badalona a través del Servei d’Educació; de Promoció Econòmica; i de l’IMPO. El projecte “Cultura emprenedora a l’escola” es va iniciar a partir de l’experiència que desenvolupa la Ciudad Industrial del Valle del Nalón, SAO (Valnalón), en col·laboració amb diversos ajuntaments. A Badalona, l’activitat es va iniciar el curs 2011-12 a l’Escola Planas i Casals, i continua creixent, aquest curs amb set escoles implicades.

El dimarts 9 de juny està previst fer la cloenda del projecte amb tots els nois, noies, mestres i entitats participants.

Per a més informació: https://bit.ly/2I7wzsi

Badalona, 2 de març de 2020

twitter @AjBadalona