Els infants han creat tretze cooperatives per elaborar productes que posaran a la venda el 24 de maig als Encants de Montigalà
Aquest dijous, 7 de març, a partir de les 10 hores, al Teatre Zorrilla, els alumnes de les escoles Alexandre Galí, Badalonès, Ítaca, Joan Coret, Llorens Artigas, Miguel Hernández i Pau Picasso que participen en el projecte “Cultura emprenedora a l’escola”, presentaran formalment a l’Ajuntament de Badalona els treballs que han realitzats per crear la seva cooperativa. Els nois i noies seran rebuts, a les 10.30 hores, pel 2n tinent d’alcaldia i regidor de l’Àrea d’Educació i de Promoció Econòmica, Comerç, Consum i Turisme, Jordi Subirana. Posteriorment els membres de les cooperatives es desplaçaran al Registre General de l’Ajuntament de Badalona, situat a l’edifici El Viver, per demanar el permís per posar les parades en els Encants de Montigalà del divendres 24 de maig i poder oferir els seus productes.
Les tretze cooperatives escolars de Badalona són: Les 48 mans, Galí creatius, 5&A, O. N. Nens, Fet a mà, CEI, Manualart, ScoopMarket, Cooperalona, Coopthebest, Micomi, Picacincs i Pibart i pertanyen, per aquest ordre, als grups de 5è de les escoles Alexandre Galí (2), Badalonès (3), Ìtaca (1) Joan Coret (2), Llorens Artigas (2), Miquel Hernández (1) i Pau Picasso (2).
L’acte començarà amb una comunicació adreçada a tots els i les cooperativistes sobre finançament i banca ètica, a càrrec d’un responsable de Triodos Bank (entitat de crèdit ètica). Continuarà amb la presentació de les cooperatives i finalitzarà amb un diàleg dels nois i noies de totes les cooperatives i una representant de l’Ateneu Cooperatiu Barcelonès Nord, implicada en el projecte des de La Sarganta Cooperativa com a cooperativa madrina.
L’objectiu d’aquest projecte, impulsat per l’Ajuntament de Badalona i la Diputació de Barcelona, és fomentar la cultura emprenedora entre l’alumnat d’educació primària.
La iniciativa consisteix en que els alumnes de 5è de primària d’aquestes centres educatius de Badalona creïn una cooperativa a cada grup classe. El procés segueix amb la determinació dels productes que s’han d’elaborar i acabarà amb la seva venda en una parada del mercat dels Encants del parc de Montigalà el divendres 24 de maig.
La proposta es basa en un treball per projectes i real ja que els participants han de saber com crear, organitzar, gestionar i tancar una cooperativa de fabricació de productes, amb activitats com sol·licitar un microcrèdit o vendre en un mercat local. A més, cada cooperativa ha de decidir si destina, com a bona pràctica de Responsabilitat Social Empresarial, un mínim del 10% dels seus possibles beneficis a un projecte de desenvolupament local o internacional a través d’una ONG. El projecte està integrat en el pla anual del centre i afavoreix el desenvolupament del currículum escolar.
Les tretze cooperatives ja han aprovat els seus estatuts, han creat la seva junta directiva; han fet un taller dinamitzat per l’IMPO sobre el món de l’empresa i el cooperativisme, un altre taller sobre Responsabilitat Social de les Empreses amb la col·laboració de la Fundació Ateneu Sant Roc i altres entitats socials, i han treballat la seva imatge corporativa i creat el seu logotip amb l’ajuda dels alumnes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo. Cada cooperativa compta també amb el suport de La Sarganta Cooperativa, una empresa cooperativa de la ciutat que els ajuda en el seu procés i en la determinació, en concret, dels productes a elaborar i vendre.
Comptant les set escoles badalonines hi participen un total de 218 escoles de 94 municipis catalans. En aquest sentit, ja està obert el termini de presentació de sol·licituds per a la incorporació, el proper curs, d’un nou centre de Badalona, a més dels set que ja hi participen actualment.
En el projecte a Badalona hi participen, a més de les set escoles esmentades, la cooperativa local La Sarganta Cooperativa de l’Ateneu Cooperatiu Barcelonès Nord; les entitats Fundació Ateneu Sant Roc, l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo, Triodos Bank, i l’Ajuntament de Badalona a través del Servei d’Educació; de Promoció Econòmica; i de l’IMPO. El projecte Cultura emprenedora a l’escola es va iniciar a partir de l’experiència que desenvolupa la Ciudad Industrial del Valle del Nalón, SAO (Valnalón), en col·laboració amb diversos ajuntaments. A Badalona, l’activitat es va iniciar el curs 2011-12 a l’Escola Planas i Casals, i continua creixent, aquest curs amb set escoles implicades.
El dimarts 12 de juny està previst fer la cloenda del projecte amb tots els nois, noies, mestres i entitats participants.
Badalona, 5 de març de 2019