Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

El Museu de Badalona organitza la XV edició del festival romà Magna Celebratio per transportar-nos a la Baetulo de fa 2.000 anys

24/04/2019 ::    

Entre el 25 i el 28 d’abril es concentren activitats i espectacles que apropen a tots els públics l’època romana

El Museu de Badalona celebra el passat romà de la ciutat amb una nova edició del festival romà Magna Celebratio que presenta conferències, espectacles i demostracions de reconstrucció històrica, visites al patrimoni arqueològic i activitats i tallers per a tots els públics.

La XV edició d’aquest any, que coincideix amb l’exposició temporal produïda pel Museu, Bacus, les màscares del déu, pretén acostar aquesta divinitat i permetrà conèixer els seus atributs i cultes. Així diverses de les activitats que es programen giraran entorn de Bacus, un dels déus més populars de l’antiguitat. Bacus és una de les divinitats més conegudes del panteó romà. A Badalona es conserven testimonis molt interessants relacionats amb aquesta divinitat que es poden descobrir a l’exposició.

Relació d’algunes de les activitats de la Magna Celebratio

Jornades de cuina romana

Alguns restaurants de Badalona elaboren plats inspirats en els receptaris d’autors clàssics, com Apici, Columel·la i Pal·ladi.

El preu del menú oscil·la entre els 25 i els 30 €.

Presentacions i conferències

    – Dijous, 25 d’abril, 19 hores. Bacus, no tan sols el déu del vi. Isabel Rodà, epigrafista, arqueòloga i catedràtica de la UAB.

    – Dijous 25 d’abril, 20:30 hores. Presentació de la cervesa Sabacius, elaborada amb vi. David Moya, cerveser artesà i especialista en història de la cervesa.

    – Divendres, 26 d’abril, 19 hores. Els orígens del vi a Catalunya. Daniel López Reyes, arqueòleg i responsable de Recerca i Projectes d’ArqueoVitis.

    – Dissabte, 27 d’abril, 20 hores. Ètica per a la immortalitat: el símbol de les quatre estacions i el vi. Joan Gómez Pallarès, catedràtic de filologia llatina de la UAB.

Espectacles de recreacions històriques

A la plaça de l’Assemblea de Catalunya els espectacles Legio II Traiana Fortis – Cohors i Barcinonum, dissabte 11-14 hores i 17-20 hores i diumenge 11-14 hores i Schola gladiatoria, dissabte a les 13:30 h i 19:30 hores i diumenge a les 13:30 hores.

A l’Espai Termes Decumanus , espectacle La dolça guerra, divendres 26 d’abril a les 21 hores (Aquest espectacle anirà precedit amb un maridatge de vins i aperitius romans que prepararà la Sargantana Cooperativa) i Ressons d’Apol·lo, les muses i Bacus, dissabte 27 d’abril, a les 22 hores.

Demostracions de recreacions històriques, tallers familiars i demostracions

Pictor. A càrrec d’Arcovaleno. Es mostrarà com les oligarquies locals decoraven les domus amb pintures i escultures i podrem practicar la tècnica del fresc. Dissabte: 12:30 h,17 h i 18:30 hores. Diumenge: 11:30 h i 13 hores.

Convivium. Això no és una bacanal! A càrrec de KuanUm. Ritual, libació, joc, alegria, elixir, medicina, bàlsam, antídot, verí, vol o caiguda, embriaguesa, pacte, plaer, brindis, celebració… quantes cares té el vi! En aquest espai, sota la protecció del déu Bacus, es podran conèixer alguns dels múltiples elements materials vinculats a la cultura romana del vi i es gaudirà d’alguns de manera sensitiva. Dissabte: 17:30 h i 19 hores. Diumenge: 11:30 h i 13 hores.

El vi amb ulls d’arqueòleg. A càrrec d’ArqueoVitis

Es podrà descobrir, a través dels microscopis, les diferents varietats de raïm utilitzades en l’antiguitat, observant les llavors que s’han conservat. Dissabte d’11 a 14 h i de 17 a 20 hores i diumenge d’11 a 14 hores.

Cervesa romana. A càrrec de David Moya, cerveseria 4 pedres.

Degustació de cervesa elaborada com a l’època romana. Dissabte d’11 a 14 hores i de 17 a 20 hores. Diumenge d’11 a 14 hores.

Aquestes 4 activitats són de pagament.

Espais patrimonials

Es podran visitar els espais museïtzats de la ciutat romana

(Termes i Decumanus –al Museu–, Casa dels Dofins, Jardí de Quint Licini i Conducte d’aigües) i visitar lliurement diversos espais d’època romana, no museïtzats i habitualment no oberts al públic, com el mosaic de la Torre Vella, els fonaments del teatre i les restes conservades al subsòl d’un edifici de la plaça de la Constitució.

Obertura del Museu

Espai Termes-Decumanus i exposició Bacus, les màscares del déu

Dissabte de 10 a 20 hores. Diumenge de 10 a 14 h

Obertura Casa dels Dofins, Jardí de Quint Licini i Conducte d’aigües.

Dissabte d’11 a 14 hores i de 17 a 20 hores. Diumenge d’11 a 14 hores

Obertura d’espais no museïtzats

(Torre Vella i restes de la plaça de la Constitució)

Dissabte d’11 a 14 hores i de 17 a 20 hores. Diumenge d’11 a 14 hores.

El XV festival romà Magna Celebratio és possible gràcies al Grup de Reconstrucció Històrica de Badalona, amb la col·laboració d’alumnes i professors de l’Institut Albéniz de Badalona i de l’Escola Vedruna-Gràcia de Barcelona amb la participació enguany de Carles Alcoy, Alpha-Ares, Arcovaleno, Arqueoescena, ArqueoVitis, Barcino Oriens, Eina, Elena Codó, Albert Estengre, Jano Reproducciones Históricas, KuanUm, Ludus Mundi, David Moya, Fausto Rescalvo, Sexto Mario i Terrafoc.

Badalona, 24 d’abril de 2019

twitter @AjBadalona