Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Declaració institucional de l’Ajuntament de Badalona per a recolzar el Club Nàutic Bétulo i les seves instal·lacions davant la interpretació de l’actual normativa costera

28/07/2021 ::

El Ple de l’Ajuntament de Badalona ha aprovat en la sessió ordinària celebrada el dimarts 27 de juliol la Declaració institucional de l'Ajuntament de Badalona per a recolzar el Club Nàutic Bétulo i les seves instal·lacions davant la interpretació de l'actual normativa costera. La declaració és la següent:

L’Ajuntament de Badalona, per Acord de Plenari de 30 d'abril de 2019, ja va aprovar la declaració de BE CULTURAL D’INTERÈS LOCAL (BCIL) les activitats que realitza el CLUB NÀUTIC BÉTULO a l’emplaçament que gaudeix principalment en concessió administrativa enfront al passeig marítim de Badalona. La justificació de tal acord, com ja es va manifestar expressament, es trobava en l'interès municipal en les activitats de promoció i pràctica de l’esport Nàutic, en les seves diferents modalitats (vela, rem, submarinisme, natació, caiac, motonàutica i d’altres), sobretot relacionat amb la vela lleugera, que té una transcendència de primer nivell al municipi.

Nogensmenys les instal·lacions per a la pràctica de l'activitat nàutica i l'esport de vela requereixen d'uns espais adequats que permetin el desenvolupament de la pràctica esportiva nàutica d'una manera segura, accessible i adequada; i una interpretació excessivament rigorosa de la normativa costanera impedirà la satisfacció d’aquestes necessitats. I és que els equipaments esportius han de complir amb les normatives bàsiques d'habitabilitat, salubritat i accessibilitat, preveient espais de dimensions suficients i amb recorreguts i instal·lacions adaptades i accessibles.

Aquests requisits els acompleixes les actuals instal·lacions del CLUB; permetent el desenvolupament d’activitats nàutiques, corresponentment federades i en ple funcionament, que ofereixen als seus socis i al municipi un servei integral d'accés a la pràctica d'activitats nàutic-esportives i de vela de caràcter més popular. Responent a un model de club esportiu que potencia una cultura associativa amb gran transcendència social i que promou tota mena d'activitats nàutiques impossibles de practicar en un altre tipus d'instal·lacions i l'oportunitat d'accés a la mar per part de joves i adults.

En aquesta pràctica, els esportistes del Club han estat distingits amb nombrosos reconeixements i premis: en els dos darrers exercicis (per fer referència als esdeveniments més recents) destaquen les següents competicions i fites assolides:

• REM INDOR

6a lliga catalana Interclubs de Rem Indor, en que membres del CNB varen participar en cinc categories, aconseguint cinc medalles; a més, el CNB va assolir la segona posició a nivell del clubs catalans

• REM Modalitat BATEL

1a regata de Lliga Batel, on el CNB va participar en tres categories, obtenint la segona posició en una d’elles.

• REM Modalitat LLAÜT DEL MEDITERRANI

1a regata de lliga de llaüt del mediterrani, on el CNB va participar en dues categories, obtenint la 3a posició en una i la 4a en l’altra.

2a regata de lliga de llaüt del mediterrani, on el CNB va participar en dues categories, obtenint la 3a posició en una i la 2a en l’altra.

• PADDLE SURF

Curses de Paddle: VI Race Empuriabrava 16/7/2020 (amb cinc participants del CNB); III SUP Race Badalona 23/9/2020 (amb quatre participants del CNB); i la Sup Race Garraf 4/10/2020 (amb tres participants del CNB). Obtenint en aquestes curses la 1ª posició en categoria Elit.

• VELA

Curses de Vela: Regata Europa Cup (Trofeig TO BE) Roses-2020, MODALITAT CLASSE OLÍMPICA VELA ILCA, on participants del CNB varen obtenir la 2a i 3a plaça en Radial i també la 2a i 3a plaça en Standard. A nivell de resultats en les competicions de Vela pot posar-se en relleu l’assoliment de nombrosos èxits: l’esportista AITOR BARRENECHEA ha assolit la 11a posició en el Campionat d’España, la 4a en el campionat d’Europa, i la 13a en l’Apprentice Campionatd e Catalunya; l’esportista ORIOL MARRON ha assolit la 4a posició en la regata Màster de l’Escala, la 10a e l’europeu Màster, la 3a en l’euromaster de Calella, i la 9a en classe Standard màster campionat d’Espanya; i l’esportista JOSEP ANTON VIOLAN ha assolit la 4a posició en el campionat d’Espanya 2019; l’esportista ALFREDO VAZQUEZ va assolir la 2ª posició en el Campionat d’Espanya 20202 en classe Màster.

• WINDSURF:

Campionat d’Espanya 2020, modalitat Slalom i Onades: Joaquim Rodés obté la 1ª posició i Marius Solà obté la 4ª posició.

Campionat d’Espanya 2021, El jove badaloní Jan Sapé s’emportava pel club la medalla de bronze en categoria juvenil. Aquest és el seu segon any competint.

Els resultats obtinguts reafirmen a Badalona i al Club Nàutic Bétulo en el panorama nacional del windsurf. Dels 6 esportistes del club participants en aquesta ocasió, 4 estan en el top ten nacional de la categoria màster i gran màster, fet que esdevé un valor afegit a més a més de les medalles obtingudes. Són aquests resultats, la seva trajectòria i el seu entrenament el que els fa ser un referent per als més joves del club, aportant a la secció tot el coneixement i experiència per continuar creixent i fer créixer a la nova generació d’esportistes d’aquesta modalitat i sumant experiència per a futures competicions nacionals i internacionals.

Esportistes pertanyents al CNB han participat també en altres competicions estatals i esdeveniments internacionals, amb resultats força meritoris. A destacar:

• l’Stand Up Paddle 2020 (la representant del CNB va aconseguir la 3a posició)

• Copa del Mon de Windsurf Olas PWA 2019

• Campionat del Mon Stand Up Paddle 2019

• Campionat d’Espanya de Windsurf 2021 (Roses), on el CNB guanya dos bronzes i es proclama campió màster i gran màster

• Copa d’Espanya de Windsurf 2021 (Murcia), Jan Sapé obté la 2ª posició en categoria Juvenil.

• Regata Up Paddle VI Race Empuriabrava 16 juliol 2020, Elisabet Llargués obté la 1a posició en categoria lit

CNB ha organitzat i patrocinat diferents esdeveniments esportius; com el XVII Campionat de Catalunya de Ral·lis de motos aquàtiques, categoria biplaces, que es va celebrar el 26 de setembre de 2020.

A part de l’activitat de participació en esdeveniments esportius, i l’organització dels descrits, el CNB també ha desenvolupat activitat formativa i de lleure en la pràctica d’aquests esports, organitzant cursos de formació, d’iniciació i perfeccionament, casals d’estiu en els que participen escoles i instituts de la localitat, alguns d’ells sota el paraigua de l’organització municipal.

En aquest sentit, a través de l’escola nàutica (gestionada per Anywhere Water Sports) ha realitzat nombroses activitats; malgrat els efectes de la pandèmia sanitària, seguint sempre les instruccions i recomanacions de les autoritats competents, ha realitzat les dues darreres temporades nombroses activitats: casals d’estiu, lloguers, cursos, equips multi-activitats caps de setmana, escoles, equip de windsuf; amb uns índex de participació destacats (658 pax la temporada 2019-2020; i 1976 pax la temprada 2020/2021).

També ha organitzat cursos i esdeveniments de lleure: esplai, cursos de vela, cursos de windsurf, esplai P3/P4/P5, cursos de caiacs, cursos de surf, cursos de paddle surf, cursos de natació, cursos de windsurf de 2 h, batejos de mar (tot això durant l’any 2019 ha suposat una participació de 3.367 persones

.

A més desenvolupa activitats de foment de la pràctica esportiva com l’oferiment de determinades activitats gratuïtes, de les que en són exemple les referents a períodes d’entrenament gratuïts per a joves entre 13 i 25 anys.

Tot això converteix el Club Nàutic Bétulo en un Club obert, que permet el gaudi de les seves instal·lacions no només als membres del Club, sinó a tots els que participen de les activitats que s’hi organitzen, que no es restringeixen exclusivament als associats. Cosa la qual afavoreix la penetració del Club en el teixit associatiu de la localitat i catapulta a un alt nivell la seva transcendència en la valoració dels interessos públics que es veuen satisfets notablement.

Però és de destacar, a més, que el Club intervé en el foment i promoció d’activitats d’interès local, com festes i esdeveniments; i a més, dona suport als serveis de salvament i socorrisme que cada estiu s’organitza a la platja; ja que aquest servei fa us de les instal·lacions del Club per dipòsit i custòdia de materials que altrament caldria dipositar en localitzacions allunyades al lloc de prestació del servei.

Tot això comporta que cap de les instal·lacions del Club, ni tant sols la piscina, queda reservat a l’ús exclusiu dels socis; a la piscina s’organitzen activitats formatives i de perfeccionament en que hi pot participar tothom, i fins i tot el Club l’ha posat a disposició de l’Ajuntament per si és del seu interès la organització d’alguna activitat de caràcter social o d’esbarjo dirigit a col·lectius amb necessitats especials.

Per això es pot afirmar que les instal·lacions del Club Nàutic Bétulo realitzen un servei local del màxim interès.

Així mateix, volem remarcar que la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) que es va aprovar en plenari, si bé prenia en especial consideració les activitats del Club, que es consideraven del màxim interès, evidentment no es podrien mantenir si no es disposessin de les instal·lacions concedides; en aquest sentit, la pèrdua del dret a l’ocupació de l’espai significaria necessàriament la desaparició de l’activitat, amb el greu perjudici que això significarà a l’interès públic local.

És per aquests motius que tots els Grups Municipals de l’Ajuntament de Badalona reunits en Ple ACORDEN recolzar el Club Nàutic Bétulo i les seves instal·lacions davant la interpretació de l’actual normativa costanera.

Badalona, 28 de juliol de 2021

twitter @AjBadalona