Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Comunicat del Govern de Badalona en relació amb l’afectació per l’enderrocament de l’edifici del passatge de la Torre número 16

28/09/2020 ::    

En relació a la situació de les famílies afectades per l’enderrocament de l’edifici del passatge de la Torre número 16, l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, acompanyat del tercer tinent d’alcalde i regidor de l’Àmbit de Via Pública, Medi Ambient, Mobilitat i Habitatge, Daniel Gràcia, del regidor de l’Àmbit de Serveis Socials i Participació, Miguel Jurado, i del director d’Urbanisme de l’Ajuntament de Badalona, Ramón Díaz-Cano, ha fet una compareixença davant els mitjans de comunicació a la sala de premsa de l’edifici el Viver de l’Ajuntament de Badalona. En aquest acte el govern municipal ha destacat els punts següents:

    • L’Ajuntament, atesa la situació d’emergència, ha fet seguiment durant 11 mesos de totes les persones afectades oferint allotjament temporal, tramitació d’ajuts en aliments i roba, recerca de feina, assessorament jurídic i orientació per trobar alternatives d’habitatges. L’import d’aquests ajuts se situa per sobre de 310.000 euros.

    • L’Ajuntament, 11 mesos després i seguint criteris tècnics, deixarà a partir del 30 de setembre de sufragar les despeses d’allotjament, manteniment i guardamobles de les 6 famílies que encara resideixen en apartahotels i habitatges perquè una situació d’emergència no es pot mantenir com a permanent sense incórrer en un greuge amb la resta de ciutadans i ciutadanes necessitats d’ajuts socials. Les famílies afectades es troben incloses en l’acció dels Serveis Socials en la mesa d’emergència i rebran l’atenció en funció de criteris tècnics com la resta d’usuaris i usuàries.

    • L’Ajuntament ha tancat l’expedient, obert el 3 de novembre de 2019 signat pel llavors alcalde, Álex Pastor, que insta als propietaris de l’immoble al reemborsament dels més de 482.000 euros que van costar a l’erari municipal les obres d’enderrocament de l’edifici que va haver d’afrontar l’Ajuntament subsidiàriament.

    • L’Ajuntament està tramitant, dins del conjunt de més de 9.000 factures pendents de pagament, els rebuts encara pendents dels guardamobles on estan dipositats part dels estris recuperats durant les feines de demolició de l’edifici.

Justícia social

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha recordat que les solucions que ha ofert l’Ajuntament davant d’una situació d’emergència “no poden ser eternes i vitalícies”. “Ens hem trobat davant d’una situació desafortunada, però no podem pagar pensió complerta després d’11 mesos a aquestes famílies sense incórrer en un tracte de desigualtat amb la resta de ciutadans i ciutadanes de Badalona”, ha afegit l’alcalde. Xavier Garcia Albiol ha avançat que el govern municipal vol portar al Ple municipal una proposta d’ordenança per tal que l’Ajuntament no s’hagi de fer càrrec de les despeses generades per persones que ocupin habitatges de manera il·legal.

L’alcalde ha lloat la feina que s’ha fet des d’Urbanisme i des dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Badalona durant aquests mesos. Pel que fa a la reclamació als propietaris de les despeses de la demolició, l’alcalde ha lamentat aquest fet “però cal complir la legalitat, aquí tenim un marge de maniobra molt limitat, no puc tornar enrere un expedient que no va iniciar aquest govern, espero que no em demanin caure en la prevaricació”.

L’alcalde de Badalona ha remarcat que l’Ajuntament no disposa d’habitatges per a necessitats d’emergència social “situació que esperem començar a canviar amb l’acord amb la Sareb per poder accedir a un parc de 200 habitatges”. En aquest sentit el tercer tinent d’alcalde i regidor de l’Àmbit de Via Pública, Medi Ambient, Mobilitat i Habitatge, Daniel Gràcia, ha recordat que actualment la llista de famílies que esperen un habitatge a la Mesa d’Emergència Habitacional és de 137.

Cal recordar que les obres d’enderrocament van afectar en total 26 habitatges i 129 persones, tant pel que fa als veïns de l’edifici de passatge de la Torre 16 com de les finques adjacents. El passat 2 de novembre de 2019 atesos els informes dels tècnics municipals, Bombers de la Generalitat i Guàrdia Urbana, l’Ajuntament va prendre la decisió de decretar per raons de seguretat la demolició urgent de l’edifici.

Badalona, 28 de setembre de 2020

twitter @AjBadalona