Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Badalona s’adhereix a la Moció de l’Associació Catalana de Municipis i de la Federació de Municipis de Catalunya en contra de donar els diners del romanent de la tresoreria municipal al Govern de l’Estat

12/08/2020 ::                

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, reivindica els recursos propis de cada ajuntament per fer front a la crisi generada per la Covid-19 i a principis del mes de setembre convocarà un ple extraordinari per ratificar els acords de la moció

Badalona s’ha adherit aquest matí mitjançant un decret d’alcaldia a la moció de l’Associació Catalana de Municipis i de la Federació de Municipis de Catalunya per a la suficiència financera del ens locals i en contra de donar els diners del romanent de la tresoreria municipal al Govern de l’Estat.

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ja ha reclamat en diverses ocasions al Govern central que rectifiqui l'acord signat el passat dimarts, 4 d’agost, amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) on es proposa cedir part del romanent dels ajuntaments al Govern espanyol per fer front a la crisi del coronavirus i reclamar-li que permeti que les administracions locals puguin disposar del superàvit de l’any 2019 i dels romanents acumulats per a destinar-los a mesures per a la reactivació socioeconòmica de Badalona.

L’alcalde ha detallat que l’Ajuntament de Badalona disposa actualment de 133 milions d’euros de romanent que preveu revertir a la població "dins de la legalitat" i, per això, "no es admissible que en un moment en que els Ajuntaments necessitem els màxims recursos possibles per fer front a la situació econòmica i social dels nostres veïns haguem de renunciar a aquests diners".

Xavier Garcia Albiol proposarà a principis del proper mes de setembre, en un Ple extraordinari de l’Ajuntament de Badalona, ratificar aquesta adhesió i adoptar els següents acords:

PRIMER.- Manifestar el rebuig de l’Ajuntament de Badalona a l’acord signat per la FEMP i el Govern de l’Estat, el dia 4 d’agost, “per contribuir des dels municipis a desenvolupar una mobilitat sostenible, l’agenda urbana i polítiques de cures i suport a la cultura”, i instar el Govern de l’Estat i els grups parlamentaris a recollir les reivindicacions financeres dels ens locals en els termes d’aquesta moció, tot i garantint el crèdit extraordinari per a la recuperació econòmica i social de les entitats locals amb una dotació mínima a fons perdut de 5.000 M€.

SEGON.- Emplaçar el Govern de l’Estat Espanyol a flexibilitzar la regla de despesa i a modificar la llei 2/2012 d’estabilitat pressupostària, per així donar més marge a les administracions locals en la resposta a la present crisi.

TERCER.- Reclamar al Govern de l’Estat que permeti que les administracions locals puguin disposar del superàvit de l’any 2019 i dels romanents acumulats per a destinar-los a mesures per a la reactivació socioeconòmica de les respectives comunitats locals. A la vegada, que es garanteixi l’accés dels ens locals que no tinguin aquesta possibilitat al crèdit estatal extraordinari anunciat per a la recuperació econòmica i social de les entitats locals i evitar, d’aquesta forma, municipis de segones velocitats.

QUART.- Instar el Govern de la Generalitat a crear un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens locals. Aquest fons hauria d’estar dotat amb un mínim de 150 milions d’euros l’any 2020 i la mateixa quantitat per a l’any 2021, amb l’objectiu de donar resposta, des de l’administració més propera al ciutadà, a les mesures necessàries per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials que ha generat la pandèmia.

CINQUÈ.- Apel·lar al Govern de la Generalitat per a què es quantifiquin, conjuntament amb les entitats municipalistes, les despeses a què han hagut de fer front les administracions locals, per serveis impropis derivats de la pandèmia i per les noves regulacions i plans de desconfinament que s’han regulat durant aquests mesos. L’objectiu d’aquesta quantificació és que s’habiliti la corresponent línia de compensació econòmica a les administracions locals d’unes despeses que no els corresponen.

SISÈ.- Sol·licitar al Govern de l’Estat, al Congres dels Diputats, al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya que es reguli per Llei l’obligació que qualsevol nova regulació ha d’anar acompanyada d’una avaluació d’impacte competencial i econòmic en els ens locals i, si és el cas, les mesures compensatòries.

SETÈ.- Comunicar l’aprovació d’aquesta moció al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, perquè ho traslladin als grups parlamentaris, al Govern de l’Estat Espanyol, a la FEMP i al Congres dels Diputats, per fer-ho arribar també als seus grups parlamentaris. Finalment, comunicar-ho també a l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per a poder fer el seguiment del suport de les mesures proposades en les administracions locals del nostre país.

Badalona, 12 d’agost de 2020

twitter @AjBadalona